Изневярата – чувства, нагон или грозна лъжа

Изневярата – чувства, нагон или грозна лъжа

19.07.2017 (5140)

Никога не съм се замисляла какво може да ни даде изневярата, защото разрушителната й сила е толкова голяма, че едва ли някакъв дребен неин положителен ефект би могъл дори частично да покрие загубите. Изневярата се появява там, където любовта си е отишла или е на път да си отиде. Тя идва да я замести и покрие празнотата, останала след нея. Когато обичаш някого, ти искаш да прекарваш колкото се може повече време с него, добре ви е и на двамата заедно, въпреки дребните дразги в ежедневния живот, въпреки малките или големи трудности. Има ли ги чувствата между вас, пречките лесно се преодоляват, грешките лесно се прощават.

Изневярата е друго - както казват психолозите - "Няма по-голяма обида за жената от изневярата на мъжа.“ Все едно какви са мотивите, все едно дали става въпрос за чувства или само за нагон – редовното мъжко оправдание. Когато някоя вечер единият от партньорите хлопне вратата с някоя лъжа, отивайки да прекара вечерта с друг или друга, това за мен е знак, че любовта вече е опразнила този дом. Предпочитаната чужда компания е доказателството. Същият партньор в началото на връзката дори не би могъл да допусне, че един ден ще стигне до подобно положение, нито го е планувал, нито го е искал. Но когато любовта си е отишла падат задръжките, забравят се задълженията, обвързаността и остава само голият грозен егоизъм: "Абе на мен да ми е добре, пък каквото стане...“. Като може би дори не се замисля за оставената сама пред телевизора половинка, на която се е клел, че ще остареят заедно.

Развръзката винаги е грозна и победители няма. Наказващ или наказан - болката е там и раната никога няма да зарасне. Затова искам да разкажа една старинна китайска приказка, в която има много мъдрост:

Някога в древен Китай живели принц и принцеса и много се обичали. Принцесата всяка вечер пиела чай от една-единствена, но много красива порцеланова чаша. Така се случило, че случайно, по невнимание или без значение как, принцът бутнал чашата и тя се счупила. Принцесата била безутешна и принцът събрал най-добрите майстори в кралството да я залепят така, че нищо да не личи. Те успели и принцът веднага поднесъл възстановената чаша с чай на своята любима. Принцесата се зарадвала много, но когато отпила от чая казала: " Чашата е същата, но чаят в нея вече не е така вкусен.“