Внимание, измамници ви лъжат за работа

Внимание, измамници ви лъжат за работа

11.09.2017 (6595)

Очакванията за наплив на емигранти към Великобритания след пълното отваряне на трудовия пазар за българи предизвика вълна от фалшиви обяви за работа.
Преди да кандидатствате за работа в чужбина, проучете подробно работодателя или агенцията за наемане на персонал, пуснали обявата.

Моля, заплатете депозит за наема на жилището, което ще ви осигурим, докато работите за нас във Великобритания.

Това съобщение в последното от поредицата писма, които И.А. получава от бъдещия си работодател в Обединеното кралство, активира "сигналната му лампа", че може да е жертва на измама. Затова, преди да направи каквото и да било, се обажда директно в компанията. А оттам му обясняват, че не търсят служители и не са пускали никаква обява...

Всъщност И.А. не е много изненадан, понеже дотогава вече е засякъл няколко тревожни сигнала – одобрен е изключително бързо и при това за ръководен пост в компанията (само след като е изпратил документи и отговорите си на тест по математика, който получава отново по електронната поща); в теста по математика има повтарящи се въпроси и грешки; логото на компанията във всички договори, които му изпращат до този момент (за работа и за наем на жилище), е размазано; и накрая - телефоните и мейлите за обратна връзка в обявата и тези, които намира на сайта на компанията, са доста различни.

Истински компании, фалшиви обяви за работа

По сигнал на И.А. и на още няколко читатели попаднахме на схема за измама с фалшиви обяви за работа, в която се използват имената на реални работодатели от Великобритания. Проверката ни показа, че такива оферти са пускани не само в България, а и в различни европейски сайтове за работа. Подвеждащи обяви бяха попаднали и на сайта karieri.bg заради опцията за публикуване на безплатни обяви.

(При всички платени обяви, отбелязани на сайта със звездички, контактуваме директно с работодателите. При безплатната опция офертите за работа се качват директно от работодателите, като администратор проверява за съдържание, което противоречи на добрите нрави или нарушава законите на страната, и одобрява тези, в които не е констатирано такова.)

Проблемните обяви вече са изтрити от сайта, а пропуските в системата за публикуване на безплатните обяви – отстранени. Вече всички безплатни обяви от чужбина също подлежат на проверка за действителния подател. Казусът обаче ни даде възможност да засечем и изследваме новата "тенденция" за измами с фалшиви обяви за работа в чужбина.

Общото между офертите, които открихме е, че са от името на хотели и производствени компании, базирани във Великобритания, и са основно за позиции на ръководни постове. Това, което прави впечатление е, че електронните пощи за обратна връзка са почти същите като на действителните фирми. При проверка на сайтовете им обаче се вижда, че нито мейлите, нито телефоните за връзка са същите.

Свързахме се и с представителите на някои от компаниите, споменати в обявите, за които имахме съмнения, че са измамни. "През последните няколко месеца получихме доста обаждания във връзка с фалшиви обяви за работа, в които се споменава името на нашата компания. Повечето от тях са от Испания", коментира Дийн Койн от Garside Laycock. Юристите на строителната компания вече са се заели с казуса.

А Койн съветва всички, които търсят работа в чужбина, преди да кандидатстват, да прегледат внимателно сайта на фирмата дали обявата действително е публикувана и там, както и за да се уверят в достоверността на контактите за обратна връзка. И не превеждайте никакви пари, подчертава той. "Не търсим служители в момента", категоричен е и Сам Салим, дежурен мениджър в лондонския хотел Brompton.

Той казва, че в хотела са започнали да получават обаждания от подведени кандидати за работа през последните 3-4 месеца. Хората, които са им звънели, са били от България и Италия, а дори и от Франция. От хотел Trafalgar пък коментират, че за тях казусът съществува вече от две години, като им се обаждат предимно хора от Испания.

"Фалшивите обяви за работа се публикуват най-често в популярни сайтове (като например alo.bg, jobs.bg и karieri.bg), а не толкова във вестници, тъй като хората вече масово търсят работа именно през интернет. Обикновено те са свързани с възможност за работа във Великобритания и Германия, които са и най-търсени сред потенциалните кандидати", коментира за "Капитал" Даниела Кадийска, директор на дирекция "Международна трудова миграция" в Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда".

Наскоро "Нова тв" засече и онлайн обяви за нискоквалифицирани работници, а разследване на медията установява, че зад тях стоят трима души, които се представят с над 10 различни имена. Схемата е подобна като при обявите за наемане на служители на ръководни постове, т.е. от кандидатите се искат пари. В конкретния случай сумите са в размер на 50 до 200 лв., като поводът е да бъде организирано пътуването до Обединеното кралство. Впоследствие кандидатите не получават нищо.

Измами и с командировки в чужбина

В момента от Главната инспекция по труда проучват сигнал, който е свързан с нова измамна схема, свързана с командироване на служители. Според Кадийска това е подход, който набира популярност след пълното либерализиране за българи на пазара на труда в ЕС. Накратко – фирма търси да наеме служители, които да командирова във Великобритания и Германия.

Тя обаче им иска и такса в размер на 80 лв., за да им осигури т.нар. формуляр А1, който се издава от НАП при командироване в чужбина за срок по-дълъг от 30 дни и е гаранция, че лицето ще бъде осигурявано по българското законодателство. Този формуляр обаче се получава напълно безплатно, но компанията, предлагаща фалшивите оферти, е регистрирана в края на януари, няма достатъчно дълга история и икономическа дейност в България и следователно по закон дори няма как да получи такъв формуляр.

Освен това съгласно българското трудово законодателство в тридневен срок от сключването на трудовия договор работодателят е длъжен да изпрати уведомление за това до съответната териториална дирекция на НАП. В посочената измамна схема трудовите договори не са регистрирани в НАП, т.е. те са недействителни.

Проверявайте дали трудовият договор е регистриран, защото ако не е, по всяка вероятност сте попаднали на фалшива оферта за работа, съветва Кадийска. Ако командироването става чрез посредник за временна заетост, задължително проверявайте дали той е регистриран като такъв в агенцията по заетостта и дали разполага с необходимия лиценз да упражнява такава дейност.

Измамите с командироване на служители често се срещат сред компании, които предоставят транспортни услуги и се налага служителите им да пътуват в чужбина. Понякога тези хора се мамят и като не им се заплаща минималната ставка за съответната длъжност в държавата, в която са командировани.

"През миналата година много често се прилагаха измами чрез обяви за самонаемане в чужбина, отново основно във Великобритания", добавя Кадийска. В този случай на кандидата се предлага работа като самонает външен консултант, но преди това му вземат към 400 - 500 паунда, за да му помогнат да се регистрира като лице на свободна практика. И след като я заплатят, се оказва, че всъщност няма работа за тях. Някои хора са установили това на място, току-що пристигнали в самата държава. А условията за регистрация като самонает не са толкова сложни и всеки може да се запознае с тях абсолютно безплатно, включително и през интернет.

Добре дошли в Европа

Фалшивите обяви за работа във Великобритания, които засякохме, са публикувани през последните няколко месеца. Схемите за командироване на служители също са относително нови. Една от причините за тези измами може да бъде пълното отваряне на пазара на труда в ЕС за българите от началото на годината. Месеци преди това се прогнозираше вълна от емигранти към Острова и въпреки че тя не се случи, по всичко личи, че някои тарикати се опитват да се възползват от очаквания силен интерес към възможностите за работа.

"Подобни измами може да са просто проверка дали хората са склонни да дадат пари", коментира Елена Тодорова, оперативен мениджър подбор на персонал в Manpower. А съветът на всички посредници на пазара на труда, до които се допитахме, е: не превеждайте пари. Ако искат от вас да си платите за каквото и да било на която и да било фаза от кандидатстването за работа, това е сериозен сигнал, че обявата може би е измама, казва Тодорова.

Либерализирането на пазара на труда може и да е конкретният повод за зачестилите опити за измама с оферти за работа във Великобритания, но страната ни по принцип е сред таргета на измамниците, заради бедността на населението и склонността му да емигрира в търсене на по-добри доходи и условия на живот.

"Според информация, предоставена от EURES екипа на Великобритания, измамите с фалшиви обяви за работа в страната са се увеличили от 2009 г. насам и са свързани преди всичко с наемане на граждани от други държави с висока безработица, които не са запознати добре с условията на живот и работа в Обединеното кралство", коментираха от агенцията по заетостта. Действително Италия и Испания – други две държави, силно засегнати от кризата – бяха най-често повтаряните страни, от които са засечени същите обяви като в България, когато говорихме с представители на истинските компании.

Експертите съветват

Ако процедурата на подбора е бърза и лесна, а за сметка на това се предлага сериозно възнаграждение, вероятността обявата да е фалшива е доста голяма. "Селекцията на кандидатите за мениджърски позиции почти винаги включва и лично събеседване, дори и когато става въпрос за работа в чужбина. Никой няма да ви наеме, без да ви е видял", казва Тодорова. Понякога вариант е и интервю по Skype, но не е препоръчително да подписвате договори само на база мейл кореспонденция и съобщение, че сте одобрен за поста.

"Само попълването на някакъв въпросник по мейла не е достатъчно, за да ви изберат за дадена позиция. Кандидатите за експертните или ръководните постове обикновено минават през оценка на способностите им, през т.нар. асесмънт центрове или през друг метод на подбор", казва Тодорова (виж карето с информация "Как да разпознаете фалшивите обяви").

Във Великобритания е незаконно да се искат пари от кандидатите за услуги, свързани с наемане на работа, предупреждава Ед Секстън от британската Recruitment and Employment Confederation (REC). Всъщност подобни такси не трябва да ви събира нито една агенция за подбор на персонал. REC обединява лицензираните посреднически агенции и агенции за временна работа в Обединеното кралство, така че ако кандидатствате през британска агенция, проверете дали тя присъства в списъка.

Това важи и при търсене на работа в която и да било друга държава (ако пък агенцията е българска, отново подчертаваме - проверете лиценза й, както и договора с чуждестранния работодател, който тя има в АЗ). Друг източник, чрез който може да се проверява дали агенции или работодатели са легално регистрирани в Обединеното кралство, е сайтът на къщата на компаниите www.companieshouse.gov.com.

"Добрата практика е в обявата за работа да присъстват лого, сайт на компанията, контактна информация, както и лиценз (регистрационен номер) от Националната агенция по заетостта, удостоверяващ, че фирмата има право да оперира като администратор на лични данни", коментира Елена Димитрова, експерт подбор на персонал в "Адеко България".

Тя съветва кандидатите, преди да изпратят своята автобиография, да проучат самата компания/агенция, оповестила дадената вакантна позиция – присъствие на пазара, сфера на дейност, мнения на служители и т.н. "Във всички случаи съветът ми е да се проверяват много задълбочено работодателят, агенцията за наемане на работници и да се търси източник на информация директно от работодателя и агенцията, да се осъществи разговор или да се напише писмо за проверка на съществуването на позицията", съветва и адв. Минко Георгиев от "Минко Георгиев и партньори".

Той изрично подчертава да не се предоставят лични данни и CV, ако не са направени предварителни проверки на агенцията/работодателя. Когато имате и най-малки съмнения за измама, не предоставяйте никакви лични данни, които биха могли да се използват недобронамерено, не превеждайте никакви такси и потърсете консултация с EURES съветник в България, обобщават от АЗ.

Какво да направите, ако засечете измама

Ако попаднете на фалшива обява за работа, както и за всякакви други нарушения на трудовото и осигурителнотто законодателство, трябва да подадете сигнал в Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда" към Министерството на труда и социалната политика. Горещата телефонна линия е 0700 17 670. Сигнализирайте и МВР. Ако смятате, че личните данни, които сте подали при кандидатстване, може да бъдат използвани нерегламентирано, обърнете се и към Комисията за защита на личните данни, съветва адв. Георгиев.

Но за да не стигнете дотук, винаги пристъпвайте с едно наум. И не забравяйте, че ако една обява за работа изглежда прекалено атрактивна, за да е истина, тя вероятно наистина е измама.

Как да разпознаете фалшивите обяви
Ето кратък списък на сигналите, които може да ви подскажат, че по всяка вероятност сте попаднали на фалшива обява за работа:

 • изисква се прекалено бърз отговор от страна на кандидата за работа;
 • иска се предварително заплащане на някаква такса – депозит за жилище, такса за закупуване на софтуер или продукт, насочват ви към консултант, който да подобри резюмето ви и др.;
 • в обявата или документите, които ви изпращат, се използва лога, които наподобяват тези на реална компания, фирма посредник или правителствени и други официални институции;
 • обявата е написана неграмотно, с правописни и граматически грешки;
 • няма изискване за трудов опит;
 • заплатата е прекалено висока за конкретната позиция;
 • кандидатът получава оферта за работа прекалено лесно и бързо, след като е кандидатствал;
 • получавате писмо от мейл, който не изглежда като корпоративен или е доста близък до официалния на конкретната компания, но има някои едва забележими разлики (разместени букви, включени са думи, които звучат сходно, и др.);
 • предложена ви е оферта за работа без лична или дори виртуална среща/интервю с новия ви работодател;
 • предлагат ви интервю през Yahoo Instant Messenger;
 • от кандидата се изисква лична информация, като например номер на социалната му осигуровка, номер на банкова сметка, на кредитната му карта и др.;
 • описанието на изискванията към кандидатите и на естеството на самата работа е прекалено общо;
 • електронните писма, които получавате като част от кореспонденцията при кандидатстване, са написани непрофесионално, с граматически и пунктуационни грешки, неправилно спелуване на думите, поставяне на главни букви на неправилни места и т.н.;
 • мейлите не съдържат контакти за обратна връзка и/или са писани от личен мейл акаунт.